juni 04, 2012

Hjemmebagt grov baguette med surdej

Så fik jeg endelig anskaffet en baguette bageplade og det måtte selvfølgelig komme an på en prøve...

Opskrift på baguette med rug surdej
3 store eller 6 små brød

Morgon:· 1 dl surdegsgrund (kan laves på følgende måde)
· 2 dl grovt rågmjöl
· 2 dl kallt vatten
Rör ihop surdeg, mjöl och vatten i en skål. Täck över med plast och låt surdegen jäsa tills den bubblat upp ordentligt, ca 6-8 timmar. Jeg lod min stå i næsten 12 timer da jeg lavede den om aftenen i stedet.

Eftermiddag:
· Surdegen
· 4 dl vatten
· 2 dl grovt rågmjöl
· 9-10 dl vetemjöl, gärna specialvetemjöl
· 1 msk salt
Blanda vatten, surdeg och nästan allt mjöl. Knåda degen i hushållsassisten/degblandare/ med hjälp av degkrokar 5 minuter. Tillsätt saltet och knåda ca 3 minuter till. Degen ska nu vara "seg" och släppa från kanterna på bunken. Den ska dock vara något kladdig när du tar på den. Om degen är för lös, så tillsätt lite mer vetemjöl och knåda in.
Olja in en plastbunke som är dubbelt så stor som degen, så att den får plats att jäsa.
Lägg degen i bunken och täck över med plast. Låt degen jäsa till dubbel storlek, vilket tar ca 3-5 timmar. 3 gånger under de första timmarna drar du ut degen åt sidorna och viker ihop den mot mitten, med ca 1 times mellanrum. Blöt händerna innan så fastnar du inte i degen

Utbakning:
1. Runddrivning
Dela degen i 3 bitar och forma dem till runda bollar genom att runddriva dem som nedan. Låt dem sedan vila på bagepapir i ca 20 minuter innan du rullar dem till baguetter.
Drag ut degen till en liten rund plätt.
Vik ihop kanterna mot mitten och nyp fast dem så att du får en rund boll.
Vänd skarven nedåt och snurra degen med kupade händer så att degen blir rund och ovansidan av degen spänns.
2. Forma baguetter
Lägg degklumpen på ett lätt mjölat bakbord.
Drag ut degen så att den formar en rektangel. Vik in ena långsidan mot mitten.
Vik in den andra långsidan så att den ligger precis ovanpå den andra långsidans kant. Tryck till i mitten med sidan av händerna så att degen fastnar i mitten.
Vik ihop degen på mitten så att långsidornas överdel hamnar mot varandra, och nyp ihop degen på mitten.
Rulla baguetten till en lagom längd.
Ta tag i kanten på baguetten och rulla den försiktigt mellan handflatorna så du får en liten spets.
Vrid baguetten åt motsatta
Låt baguetten jäsa i 1-2 timmar på baguette pladen (eller vanlig plade) under bakduk.
Pensle dem derefter med vand og skær snit i brødet.
Avbakning/gräddning: Sätt ugnen på 275 grader i god tid.

När baguetterna jäst färdigt sätter du in dem i ugnen och sätter en oöm plåt i botten av ugnen när du värmer upp den, och lägger nu några isbitar på den.
Efter 10 minuter öppnar du ugnsluckan och vädrar ut ångan. Grädda sedan baguetterna ytterligare 5-10 minuter, tills de fått fin färg. Då är de klara!
Hvis du laver flere baguetter og de ikke kan være i ovnen samtidig kan de andre vente i køleskabet.håll så att den snurrar sig något på ytan.
Et voilà! Une baguette!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar