juli 16, 2012

Surdej opskrift

Nu er det på høje tid at komme i gang med en ny surdej.
Den gamle jeg havde var utrolig god og havde holdt flere måneder indtil vi ved et uheld kom til at slukke for strømmen til køleskabet da vi skulle på ferie. Efter en uge i sommervarmen var det "goodbye" surdej.
Denne gang skal jeg forsøge at dokumentere alt med billeder trin for trin. Så er det nemmere at se hvordan den ændrer udseende og konsistens hen af vejen.
Og i kan sammenligne billederne med jeres egen, hvis i kaster jer ud i at lave en surdej en dag.
Husk dog at der kan forekomme forskelle da alle miljøer er forskellige når det kommer til lys, varme, fugt osv.
Dette er en grov surdej lavet med groft rugmel og når den er færdig skal jeg blandt andet bruge den til rugbrød, rugklappere, rugbrøds boller og grove baguetter.
Jeg opdaterer indlægget hen af vejen indtil surdejen er færdig.

Dag 1 - mandag aften.
100 gr. revet æble blandes med 150 gr. lunkent vand (ca. 40 grader) og 100 gr. rugmel. Blandes sammen og dækkes med plastik. Stilles et lunt sted. Må gerne rystes let et par gange om dagen de næste 2 dage.
Revet æble
Dag 1 - Revet æble, lunkent vand & rugmel








Dag 1 - hviletid med plastik over

Dag 2 og 3 - tirsdag & onsdag
Dejen passer sig selv og det eneste du behøver at gøre er at ryste glasset let morgen og aften.
Dag 2 - Tirsdag aften
Dag 3 - Onsdag morgen



Dag 4 - torsdag aften
Efter 3 dage så begynder den at bobble lidt og dufte syrligt. Den skal nu have en mere vandet konsistens end dag 1.

Dag 4 - torsdag aften









Så kan du tilsætte følgende:
- 100 gram rugmel
- 80 gram lunkent vand

Nu ser den nogenlunde ud sådan her og du kan lade den stå til næste morgen.
Dag 4 - Torsdag aften - efter påfyllning


Dag 5 - fredag morgen
Nu plejer jeg at hælde ca. halvdelen ud og tilsætte følgende:
- 60 gram rugmel
- 100 gram lunkent vand
Lad den stå fremme hele dagen eller til næste morgen indtil den begynder at boble igen.
Dag 5 - fredag morgen















Dag 5 - fredag aften (eller lørdag morgen)
Nu er den færdig! Den skal boble let og dufte syrligt og lidt sprit-agtigt og konsistensen er som... chokolademousse.
- 100 gr. af surdejen blander jeg med
- 100 gr. vand og
- 60 gr. rugmel og gemmer i køleskabet til næste gang jeg skal bage.
Resten bager jeg brød med. Blandt andet rugklappere og rugbrød.

Dag 6 lørdag morgen














 
Surdejen holder ca. 1 uge i køleskabet inden du skal "give den mad" eller bruge den.
Når du skal "made" eller bruge surdejen i køleskabet gør du som følger:
Gem 1/2 dl. og hæld resten ud og rengør glasset. Hæld den 1/2 dl tilbage i glasset og tilsæt 100 gram lunkent vand og 60 gram rugmel. Dæk glasset med plastik og lad det stå fremme nogle timer eller indtil det bobler let. Nu kan du bruge noget af surdejen til at bage med eller stille den tilbage i køleskabet en uge til.
Husk at du aldrig kan bage med en "sovende" surdej. Den skal altid boble let og være lidt luftig i konsistensen inden den kan bruges.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar